Symptomen van schouderpijn
Het belangrijkste symptoom van schouderpijn is pijn. Deze pijn bevindt zich rond het schoudergewricht, maar kan ook uitstralen naar bijvoorbeeld:
- De schouderbladen.
- De nek.
- De elleboog.
- De vingers.
- Tips om schouderpijn te verminderen
- Door de pijn kun je je arm vaak niet goed bewegen. Dit valt bijvoorbeeld op als je probeert jezelf aan te kleden of wanneer je haren probeert te kammen. Op deze manier kan de pijn in je schouder je dagelijkse handelingen belemmeren. Ook ’s nachts kun je veel last hebben van pijn.
Voor het herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn.
- Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.
- Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
- Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen. Pak uw dagelijkse bezigheden zo snel mogelijk daarna weer op. Wacht daar niet mee tot de pijn helemaal is verdwenen. Als u te lang wacht, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger uw arm weer gewoon te gebruiken.
- Bewegen blijft belangrijk maar dan wel afwisselend. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kan dat schouderklachten geven (of het herstel verhinderen). Bespreek eventueel op uw werk of met uw bedrijfsarts of er mogelijkheden zijn om uw werkzaamheden tijdelijk, of zo nodig blijvend, aan te passen.
Oefentherapie en manuele therapie bij schouderklachten
Zijn de schouderklachten na een tot twee weken niet minder, terwijl u wel pijnstillers slikt? Dan kan oefentherapie (Thaise Massage Therapeute Sabaideemai) helpen. Bij schouderklachten is het belangrijk om te blijven bewegen. Welke oefeningen daarbij het best helpen en hoe u ze kunt opbouwen kan de oefentherapeut u uitleggen.
Komen de schouderklachten vanuit de nek? Dan kan manuele therapie de klachten verminderen.
U kunt met uw huisarts bespreken welke therapie in uw geval het meest geschikt lijkt.
Massages en behandelingen met ultrageluid, elektrische prikkelstroom en warme straling versnellen het herstel niet, maar lijken soms vermindering van de klachten te geven.
Hoe gaat het verder bij schouderklachten?
Schouderklachten gaan meestal vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen twee weken. Daarna kunt u uw schouder weer redelijk gebruiken. Vooral als de klachten plotseling zijn ontstaan of na overbelasting door ongebruikelijke bewegingen herstellen mensen vrij snel.
- Schouderklachten die geleidelijk ontstaan hinderen bij uw dagelijkse bezigheden;
- als u na een injectie koorts krijgt.
zijn of samengaan met nekklachten herstellen meestal minder snel.
Bij ruim de helft van de mensen met schouderklachten duren de klachten langer dan zes weken, vaak nog langer, wel zes maanden tot een jaar.
Schouderklachten kunnen ook terugkomen.
Wanneer contact opnemen bij schouderklachten?
Neem contact op met uw huisarts:
- als u vindt dat de klachten ondanks adviezen en medicijnen niet genoeg verminderen;
- als u ernstige pijn houdt;
- als de klachten na twee weken niet minder zijn;
- als de klachten u na zes weken nog steeds